Babeczki cytrynowe ozdobione lukrem i posypane uprażonymi płatkami migdałów. Są przepyszne
i bardzo łatwe w wykonaniu. Daliśmy radę! Pod czujnym okiem pani Wioli Klimkiewicz zrealizowaliśmy wszystko zgodnie z planem. Uczniowie wskazywali konkretne produkty, liczyli ilość składników oraz mieszali poszczególne składniki. A nawet wąchali i próbowali niektóre z nich. Potem nastąpiła degustacja i wszyscy zgodnie przyznali, że babeczki były pyszne z wyraźną nutą cytryny. Czy ktoś zechce zrobić takie same? Oto przepis:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 oleju
- 1/2 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z jednej cytryny
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
Wykonanie: wszystkie suche składniki mieszamy razem, a mokre w oddzielnej misce. Następnie łączymy wszystko razem i przekładamy masę do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Inna wersja to dodatek kakao i czekolady zamiast cytryny i skórki z niej. Również smakują wyśmienicie. Wzbogaciliśmy przepis o 4 łyżki kakao i dwie tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kostkę, z których po dwie kosteczki zostały na ozdobienie wierzchu każdej z babeczek przed pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz