czwartek, 25 marca 2021

Babeczki wielkanocne, uczniowie klas VIII podejmują wyzywanie - 30.III.2021 r.


Babeczki cytrynowe ozdobione lukrem i posypane uprażonymi płatkami migdałów.  Są przepyszne
i bardzo łatwe w wykonaniu. Daliśmy radę! Pod czujnym okiem pani Wioli Klimkiewicz zrealizowaliśmy wszystko zgodnie z planem. Uczniowie wskazywali konkretne produkty, liczyli ilość składników oraz mieszali poszczególne składniki.  A nawet wąchali i próbowali niektóre z nich. Potem nastąpiła degustacja i wszyscy zgodnie przyznali, że babeczki były pyszne z wyraźną nutą cytryny. Czy ktoś zechce zrobić takie same? Oto przepis:

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 
- 3/4 oleju
- 1/2 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
- starta skórka z jednej cytryny
- wyciśnięty sok z jednej cytryny

Wykonanie: wszystkie suche składniki mieszamy razem, a mokre w oddzielnej misce. Następnie łączymy wszystko razem i przekładamy masę do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez ok. 30 min  w temperaturze 180°C.

Inna wersja to dodatek kakao i czekolady zamiast cytryny i skórki z niej. Również smakują wyśmienicie. Wzbogaciliśmy przepis o 4 łyżki kakao i dwie tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kostkę, z których po dwie kosteczki zostały na ozdobienie wierzchu każdej z babeczek przed pieczeniem.


 











































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakończenie Roku Szkolnego - 25.VI.2021 r.

Dziś kończymy rok nauki, za nami intensywny i ciekawy czas. Wraz ze świadectwami które, wręczyła nam pani dyrektor Anna Chwałek, zabieramy z...